Doğru reels nasıl yapılır? Nasıl hazırlanmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir? gibi soruların cevabını uygulamalı şekilde arayacağımızı sizlerle önceki yazılarımda açıklamıştım. Bu yazımda ise sıfırdan kurduğum sosyal medya hesaplarımda paylaştığım ilk reels/ kısa formattaki videoyu hazırlarken nelere dikkat ettiğimi açıklayacağım. Kullandığım tüm materyalleri, içeriğin metnini, metni yazarken nelere dikkat ettiğimi vs. Her şeyi bu yazımla birlikte sizinle paylaşacağım. Dolayısıyla bu yazıyla birlikte hem teorik hem de uygulamalı olarak bir reels videosunun nasıl hazırlanması gerektiğini öğreneceğiz.
içeriğe başlamadan önce bu meydan okumada neyi hedeflediğimi bilmiyor olabilirsiniz. Amacımla ilgili biraz daha bilgi edinmek isterseniz daha önce paylaşmış olduğum Milyonlarca izlenen içerik oluşturmak adlı yazıma göz atın.
Reels videosunun metni nasıl yazılmalı?
Bir içerik oluşturmak istediğimizde ilk yapmamız gereken şey, gerekli araştırmayı yapıp ardından içerik metnini hazırlamaktır. Örneğin aklınızda bir içerik fikri var. Konu hakkında gerekli araştırmalarıda yaptınız. Sırada artık bu fikri insanlara sunmanıza yarayacak metni oluşturmak var. Bu metni hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle kullandığınız dilin sade ve gereksiz ayrıntılardan arındırılmış olması gerekiyor. Bir diğer deyişle metnin, insanların sıkılmayacağı ve ilgisini her zaman aktif tutacağı bir formda olması gerekiyor.
Video metninin ilk cümlesine kanca( hook) denir. Balık tutarken kullanılan kancanın görevi ne ise videolarımızda kullandığımız kancalarında görevleri benzerdir. Öyle bir kanca yazmalısınız ki insanlar hem içeriğinizi anlamalı hemde merak edip kancaya takılmalı. Ben bunu kendi videom üzerinde sizlere göstermek istiyorum. Bir uyarıda bulunmak istiyorum. Kendi videomu hazırlarken yaptığım hiçbir şeyin kesin doğru olduğu iddiasında değilim. Sizler bu adımları gerçekleştirirken kendi özgün fikirlerinizi içeriklere yansıtmayı unutmayın.
içeriğim için hazırlamış olduğum içerik metnini aşağıda görebilirsiniz:
Antik roma tuhaf suç ve cezalar
Antik Roma’da asla işlememeniz gereken suçlar ve bu suçların cezaları part 1 …
1-Aile Üyesini öldürmek
Ailenizden birini öldürecek olsaydınız imparatorluğun en korkunç cezalarından birine çarptırılırdınız: torba cezası…
Bu cezada vahşi bir köpek, maymun, yılan ve horoz ile birlikte deri bir torbaya konur ardından nehre atılırdınız.
2- ihanet
Bu suç için, Roma’ya bakan bir tepeye çıkarılır ve oradan aşağı atılırdınız. Eğer düşüşten sağ kurtulsaydınız hayatınız bağışlanırdı dersem inanmayın çünkü aşağıda sizi bekleyen adamlar olacaktı.
3- bekaret yemininin bozulması
Vestal bakireler, Antik Roma’nın yüksek rahibeleriydi. Eğer bir bakire bekaret yeminini bozarsa, yaşayan bir gömülme cezasına çarptırılırdı.
Bu; ekmek, su, ve bir lamba ile yeraltındaki bir odaya gömülüp havasızlıktan ölmeleri anlamına geliyordu.
4- boktan bir imparator olmak
Eğer Antik Romada kötü bir imparator olsaydınız bu suçunuzun cezası olarak muhtemelen hançerlenecektiniz.
Öldürülen 33 Roma imparatorunun 30’u bu şekilde hayatını kaybetti. Bu da bu işi en ölümcüller meslekler birisi yapıyor.
Beğen, paylaş ve takip et bu içeriğin devamı gelsin. Öpüldünüz
Metnimin girişinde basit ve insanların anlayacağı bir giriş cümlesi kullandım. Sizlerin hazırladığı içeriklerde özellikle metnin ortalarında da kullanıcıların meraklarını devam ettirmek amacıyla yeniden kancalama (re-hook) kullanmanızı öneririm.
Reels video seslendirmesi nasıl yapılmalı?
videonuzun seslendirmesini iki şekilde yapabilirsiniz. İsterseniz elevenlabs gibi yapay zeka araçlarını kullanabilirsiniz. Bunun için metninizi girmeniz ve uygun sesi seçmeniz yeterli olacaktır. Ardından yapay zeka size oldukça başarılı bir seslendirme oluşturuyor. Fakat bunda benim gördüğüm büyük bir sorun var. Aldığınız seslerin neredeyse tamamında bir cansızlık sezeceksiniz. Bence bu duygusuz sesler içeriklerin kalitesini bir hayli aşağı çekiyor.
Seslendirme için bir diğer yol ise kendi sesinizi kullanmak. Bu sayede duyguyu kullanıcıya çok daha iyi aktarabilirsiniz. Eğer yeterli ekipmanınız yoksa dert etmeyin çünkü akıllı telefonunuzun mikrofonuyla aldığınız kaydı Audio Enhancer gibi yapay zeka araçlarını kullanarak son derece kaliteli hale getirebiliyoruz. Ben hazırlamış olduğum ilk içerikte bu yöntemi tercih ettim. Videoda kullandığım seslerin ilk halini ve yapay zeka ile düzeltilmiş haline aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Sesin yapay zeka tarafından düzenlenmiş hali:
Reels video görselleri
Videoda kullanacağınız görseller çok değişkenlik gösterebilir. Ben hazırladığım videoda kullandığım görsellerin tamamını ChatGPT’yi kullanarak hazırladım. Yapay zeka araçlarında üretilen görsellerde bazen bozulmalar bulunuyor. Bunları düzeltmek içinde Adobe Photoshop kullandım. ChatGPT ve Adobe premium üyelikleri aylık yaklaşık 1100 TL tutuyor. Bu sebeple başlangıçta görsel üretimi için Leonardo AI ve benzer ücretsiz yapay zeka ara,larını kullanabilirsiniz. Benim ilk videomu üretirken kullandığım görsel materyallerin hepsine aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Kullandığım Edit Programı
Piyasada video düzenlemek için bir çok program bulunuyor. Adobe Premier Pro veya DaVinci Resolve 19 bu programların en önde gidenlerindedir. Fakat bu iki programında ileri düzey programlar olduğunu unutmayın. Videolarınızı bu programları kullanarak düzenlemek istiyorsanız öncelikle bu programlara bir hayli zaman harcamanız gerekiyor. Bende kendimi DaVinci Resolve programında geliştirmeye çalışıyorum. Yinede bu meydan okumada en azından ilk videolarım için kullanımı çok daha basit olan CapCut programını kullanandım. Sizlerde başlangıç için ilk videolarınızda bu programı kullanabilirsiniz. İlk videomun CapCut programındaki zaman çizelgesini aşağıdan inceleyebilirsiniz. Eğer bu konuda daha önce herhangi bir deneyiminiz yoksa bir şey anlamamanız çok doğal olacaktır.
timelane
Ses Efektleri
Şimdiye kadar edindiğim en önemli tecrübe ne diye düşünecek olursam o da ses efektlerin videoya seviye atlattığıdır. Hazırladığınız videoların keşfetme insanların ilgisini çekmesini istiyorsanız ses efektlerine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda ilerleyen günlerde bir içerik hazırlamak istiyorum. Video düzenleme sırasında en çok kullandığım ses efektlerini derleyip paylaşacağım. İlk videomu editlerken genelde CapCut’ın ücretsiz olarak sunduğu seslerin bir çoğunu kullandım. Ses efektlerini videomun içeriğine göre seçtim. Örneğin videomun bir bölümünde suya atılma ile ilgili bir yer olduğu için “ fall into water “ araması ile karşıma çıkan ses efektlerinden uygun olanı kullandım. Sizde benzer şekilde istediğiniz sesleri İngilizce olarak arayıp ardından dinleyerek uygun olanları kullanabilirsiniz.
Ek olarak videomda kullandığım fakat CapCut içersinde bulunmayan “woosh” ses efektlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Videoda kullandığım müzik
Hazırladığınız içeriğin sıkıcı olmaması açısından arka fonda çalacak bir müzik kullanmalısınız. Yeni başlayanların bir çoğu bu müzikleri nasıl bulacağını bilmiyor. Eğer telif konusunda bir kaygınız yoksa Spotify listeleri işinize çok yarayabilir. Örneğin ben, içeriğim Roma ile ilgili olduğu için kullandığım müziği aşağıdaki Spotify listesinden seçtim. Sizlerde benzer şekilde içeriğinizle ilgili müzikleri bu şekilde bulabilirsiniz.
Videonun son hali ve ilk gün performansı
Şuan “Doğru reels nasıl yapılır?” adlı bu yazıyı yazdığım zamanda ilk videomu paylaşalı yaklaşık 22 saat oldu. İlk videomu YouTube Shorts, Instagram, TikTok ve X’te paylaştım. Facebook’ta ise daha paylaşım yapmadım. Orada da paylaşımı yapacağım. Videomun ilk gün performansını değerlendirmeden önce videonun son halini sizinle paylaşmak istiyorum. Aşağıdan videonun son halini izleyebilirsiniz:
Youtube
YouTube’da ilk günün sonunda videom 1200’e yakın görüntülenme ve 36 beğenme aldı. Ayrıca 4 tane abone kazandı. Diğer platformlara göre çok daha iyi sonuç göstermesi beni mutlu etti. Paylaşımdan birkaç saat sonra hiç etkileşim almamasına rağmen ilerleyen saatlerde çok daha yüksek etkileşim alması ilerleyen zamanlarda hazırlayacağım içerikler için bana bazı fikirler veriyor. Sonuç olarak ilk günün sonunda YouTube beni mutlu etti diyebilirim.

TikTok
Video ilk günün sonunda TikTok’ta 850’ye yakın izlenme, 40 beğeni ve en önemlisi bir de yorum aldı. İnsanların genelinin videonun neredeyse 3’te 1’ini izliyor olmaları kesinlikle iyiye işaret. Bu oranı ilerleyen videolarda arttırmaya çalışacağım. TikTok ilk günün sonunda fena değil diyebilirim.

Instagram ve X
Video X’te hiç izlenme almadı benzer şekilde Instagramda da yaklaşık 250 izlenme aldı. X platformunun işleyişini çok bilmediğimden yorum yapamayacağım fakat Instagramda çokta beklediğim bir sonuç alamadım. Bunun bir süreç olduğunun farkındayım. Bu sebeple içerik üretmeye devam edeceğim. Zaman içerisinde doğru reels nasıl yapılır öğreneceğiz ve daha başarılı olacağız. Sonuçta Roma bir günde kurulmadı!
Doğru reels nasıl yapılır ? Sonuç
Bir sonraki videom için çalışmaya başladım. Aynı adımları uygulayarak daha başarılı bir içerik ortaya çıkarmaya çalışacağım. Sonuçta viral olmayı hedefliyorum. Her video için bu yazıma benzer yazılar yazmaya devam edeceğim. İlerleyen günlerde bir değişiklik olursa bu yazımı da güncellemeyi ihmal etmeyeceğim. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere. Sağlıcakla 07