Neden TYT Matematikte 10 neti kesin yapabilirsin? bunun ilgi çekici olduğunu biliyorum. Çünkü TYT Matematikte yapılacak kesin 10 net, birçok öğrencinin hedefini gerçekleştirmek için yeterli olabilir. Seninde bilebileceğin üzere bazı bölümler için çok fazla TYT Matematik netine ihtiyacın yok. Peki gerçekten doğru ve nokta atışı çalışmalar ile TYT Matematikte 10 net, kesinlikle yapabilir misin? Buna cevabım evet… ÖSYM son büyük sınav değişikliğini 2018 yılında yeni sınav sistemimiz olan YKS yani Yükseköğretim Kurumlar Sınavı ile yapmış oldu. 2018 yılından günümüze kadar 6 adet YKS sınavı yapıldı. Bu sınavları incelediğimde ÖSYM’nin bazı konularda öğrencilerden nasıl bir beklentiye sahip olduğunu net bir şekilde görebiliyorum. Yazımın geri kalanında sizin ile paylaşacağım 10 adet konuyu doğru şekilde çalıştığınız takdirde sınavda bir sürpriz ile karşılaşmayacağınızdan nerdeyse eminim. Çünkü her sene ÖSYM bu konulardan aynı noktaları ölçen sorular soruyor.
Rasyonel Sayılar
Sınava hangi sene gireceğini bilmiyorum fakat sınav sistemimizde ve müfredatımızda ciddi bir değişiklik olmadığı takdirde TYT Matematiğin 1. sorsunda bir Rasyonel Sayılar sorusu ile karşılaşacaksınız. Geçmişte sorulmuş soruları incelediğimizde; öğrencilerin bu soruları çözebilmesi için rasyonel sayıların ne olduğunu bilmesi, payda eşitlemeyi bilmesi ve rasyonel sayılarda çarpma toplama bölme gibi işlemleri rahat şekilde yapabilmesi gerekiyor. Eğer Rasyonel Sayılar konusunu detaylı şekilde çalışır ve yeterli sayıda soru çözersen sınavda ilk soruda karşına çıkacak soruyu rahatlıkla çözeceksindir. Buda sanin için kesin bir net demektir.
Üslü Sayılar
TYT Matematiğin 3. sorusunda bir Üslü Sayılar sorusu ile karşılaşacaksın. ÖSYM her sene sormuş olduğu üslü sayılar sorusunda öğrencilerin üslü sayılarda işlemler ve bir sayıyı üslü sayılar şeklinde yazmayı bilip bilmediğini ölçüyor. Eğer Üslü sayılar konusunu yeterince iyi çalışıp bu konuyla ilgili temel soruları çözersen TYT Matematiğin 3. sorusunda karşına çıkacak olan Üslü Sayılar sorunu çözebileceksin. Böylece sınavda 2. netini de yapmış olacaksın.
Köklü Sayılar
TYT Matematiğin 4. sorusunda bir Köklü Sayılar sorusu ile karşılaşacaksın. Bu soru genellikle Köklü Sayıların temel özelliklerini ölçen sorulardan oluyor. Kısaca köklü sayılar konusunu detaylı şekilde öğrenirsen ve yeterli sayıda soru çözersen 3. netini yapmış olacaksın. Aklına nasıl kesin yapmış olabilirim ki? şeklinde bir soru gelmiş olabilir. Hem bu soru ve konu hemde yazının geri kalanında senin ile paylaştığım konuların hepsinin ortak özelliği, ÖSYM’nin bu konular ile ilgili hazırladığı soruların her sene aynı formatta olması. Yani konuyu öğrenir ve pekiştirmek için yeterli soru çözersen son olarakta daha önce sorulmuş çıkmış sorulara göz gezdirirsen bu 10 konu ile ilgili sorulmuş sorulardan 10 net yapmış olacaksın.
Tek Çift Sayılar
TYT Matematiğin 7. sorusunda Tek Çİft sayıların özelliklerini ölçen bir soru ile karşılaşacaksın. Seninde anlayacağın üzere tek ve çift sayılar ile ilgili özelliklere hakim olursan ve bu özellikleri pekiştirmek için yeterli soru çözersen sınav esnasında 4. netini yapmış olacaksın.
Mutlak Değer
Sınav esnasında 8. soruda bir Mutlak Değer sorusu ile karşılaşacaksın. 2024 yılında yapılan TYT sınavı da dahil son yıllardaki tüm çıkmış mutlak değer soruları aynı şekilde soruldu. Sorularda belirli bir aralığın mutlak değerli gösterimini bulmanız gerekiyor. Oldukça basit ve yapılabilir olması sebebiyle özellikle Mutlak Değer konusuna dikkat etmeni öneririm. Böylece sınavda 5. netini de yapmış oldun. Şimdi geri kalanlarına devam edelim.
Kümeler
10. soruda bir kümeler sorusu ile karşılaşacaksın. Kümeler konusuna hakim isen bu çıkan soruları çözmemen için hiçbir sebep yok. Eğer hedefin doğrultusunda belirli nete ihtiyacın var ve hangi konulara çalışman gerektiğini bilmiyorsan Kümeler konusu kesin bir net için bulunmaz nimet!
Mantık
ÖSYM’nin her sene neredeyse aynı soruduğu sorulardan bir diğeride Mantık sorusu. Sınav esnasında 11. soruda bir mantık sorusu karşına çıkacak. Eğer mantık çıkmış sorularını incelediysen hikayelerin değiştiği ama temelde yapılan işlemlerin her zaman aynı mantık ile yapıldığını fark etmişsindir. Mantık sorusu senin için kesinlikle bir net demek. Mantık sorusunu da doğru çözdüğün durumda 7. netini yapmış olacaksın.
Fonksiyonlar
TYT Matematik sınavını çözerken 12. soruda bir Fonksiyonlar sorusu ile karşılaşacaksın. İtiraf etmek gerekirse bu yazıda seninle paylaştığım konular arasında en uzun ve seni en çok zorlayacağını düşündüğüm konu fonksiyonlar konusu olabilir. Fonksiyonlar ile ilgili sorulacak soruyu kesinlikle yaparsın demek biraz zor olabilir ama çıkmış soruları incelediğimde ÖSYM’nin genelde iki farklı şekilde sorduğunu gördüm. İlk olarak fonskiyon çeşitlerini kullandıran ve çeşitli işlemler yaparak çözüme ulaştığımız sorular, ikinci olarak ise fonksiyon grafikleri üzerinden yorumlar yaparak cevaba ulaştığımız sorular. Yeterli süreyi ve eforu verdiğiniz takdirde fonksiyonlar konusu ile ilgili karşınıza çıkacak sorunun da sizi zorlamayacağını düşünüyorum ama yinede yeterli zamanınızın olmadığını düşünüyorsanız bu konuyu atlayabilirsiniz. ( Bunu önermem çünkü fonksiyonlar matematikte oldukça önemlidir.)
Bölme ve Bölünebilme
14. soruda bir bölme bölünebilme sorusu ile karşılaşacaksın. Bölme bölünebilme ile ilgili temel özelliklere hakimsen ve bu bilgileri soru çözerek pekiştirdiysen çıkacak soruyu çözeceğini düşünüyorum. Çıkmış soruları inceleyerek bir fikir edinebilirsin.
Veri
Her sene aynı formatta, sadece hikayelerin değiştiği sorulardan bir diğeri de Veri sorusu denebilir. ÖSYM’nin bu konu ile ilgili sorduğu soruları incelemeni öneriyorum. TYT Matematiğin 16. sorusunda Veri sorusunu göreceğini unutma. Bu soruyla birlikte 10 net yapmış olacaksın.
İşte böyle… “Eee, sadece konuları saydın. Bana 10 net yaptıracak şeyleri söylemedin.” diyorsanız kusura bakmayın ama bedava peynir sadece fare kapanında olur. Bu söz buraya uydumu bilmiyorum ama şunu bilmeni istiyorum. TYT sınavı seçici denebilecek oldukça zor bir sınavdır. Eğer bir hedefin varsa bu hedef için seninle paylaştığım bu konuları yeterince çalışman ve gerekli emeği göstermen gerekiyor. Aksi takdirde başarılı bir sonuç alman neredeyse imkansız. Umarım azda olsa bu yazıyla sana yardımcı olmuşumdur. Şimdiden iyi çalışmalar.