Oran Orantı TYT’de 1 Net Demek!

Oran Orantı TYT Matematikte 2020’den itibaren ÖSYM tarafından her sene sorulmuş. Oran Orantı konusu fazla uzun b olmaması ve anlaşılır bir konu olması sebebiyle sınavdan önce iyi çalıştığından emin olman gereken konuların başında geliyor. Çünkü Oran Orantı 1 net demek! Tam da bu sebeple senin için konuyla ilgili bilmen gereken her şeyi bu yazımda derlemek istedim. Oran Orantı konu anlatımı, alıştırma testi ve çıkmış soruları senin için en anlaşılır ve sade şekilde paylaştım. Umarım bu yazı az da olsa senin için faydalı olur. Lafı uzatmadan başlayalım.

Oran, iki ya da daha fazla büyüklüğün karşılaştırılmasıdır. Oran, bölme işlemi kullanılarak ifade edilir ve çoğunlukla “a’nın b’ye oranı” şeklinde okunur. Bu oran, genellikle kesir biçiminde ya da iki nokta (:) ile gösterilir. Matematiksel olarak ifade edecek olursak, a ve b iki sayısı için oran şöyle yazılır:

$$ \frac{a}{b} \text{ ya da } a:b $$

Örneğin, bir sınıfta 12 kız ve 8 erkek öğrenci varsa, kızların erkeklere oranı şu şekilde bulunur:

$$ \frac{12}{8} \text{ ya da } 12:8 $$

Bu oranı sadeleştirirsek:

$$ \frac{3}{2} \text{ ya da } 3:2 $$

Bu da, sınıftaki her 3 kız öğrenciye karşılık 2 erkek öğrenci olduğu anlamına gelir.

Orantı ise iki oran arasındaki eşitlik durumudur. Eğer $$\frac{a}{b} = \frac{c}{d}$$ gibi bir ifade varsa, bu oranlar arasında bir orantı vardır ve bu şekilde yazılır:

$$ a:b = c:d $$

Orantı özelliklerinden bazıları şunlardır:

1. Çapraz Çarpım Kuralı: $$ \frac{a}{b} = \frac{c}{d}$$ ise $$a \cdot d = b \cdot c $$ eşitliği sağlanır. Bu, orantının en temel özelliğidir.
2. Ters Oran: Eğer $$\frac{a}{b} = \frac{c}{d} $$ ise, bu aynı zamanda $$\frac{b}{a} = \frac{d}{c}$$ anlamına gelir.
3. Oranların Toplamı ve Farkı: Eğer $$\frac{a}{b} = \frac{c}{d}$$ ise, $$ \frac{a+c}{b+d}$$ ve $$\frac{a-c}{b-d}$$ oranları da eşittir.

Örneklerle açıklayalım:

1. Çapraz Çarpım Kuralı:

Diyelim ki $$\frac{2}{3} = \frac{4}{6}$$. Çapraz çarpım yaparsak:
$$ 2 \cdot 6 = 3 \cdot 4 $$
$$ 12 = 12 $$
Gördüğünüz gibi eşitlik sağlanıyor.

2. Ters Oran:


Aynı örnekten devam edelim $$\frac{2}{3} = \frac{4}{6}$$ . Ters çevirirsek:
$$ \frac{3}{2} = \frac{6}{4} $$
Bu da doğru bir ifadedir.

3. Oranların Toplamı ve Farkı:


$$\frac{2}{3} = \frac{4}{6}$$ için, oranların toplamını bulalım:
$$ \frac{2+4}{3+6} = \frac{6}{9} $$
$$ \frac{6}{9} = \frac{2}{3} $$
Aynı şekilde oranların farkı da:
$$ \frac{2-4}{3-6} = \frac{-2}{-3} $$
$$ \frac{-2}{-3} = \frac{2}{3} $$

Oran Orantı konu anlatımı ile bilmeniz gereken başka bir şey kalmadı. Tabii ki bu öğrendiğin bilgileri pekistirmek icin bol bol soru cozmen gerektiginin farkindasindir. Şimdi senin için hazırlamış olduğum Oran Orantı alıştırma testini çözmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin. Soruları ister şimdi istersende ilerleyen bir zamanda çözebilirsiniz.

Son olarak Oran Orantı çıkmış soruları, senin ile paylaşmak istiyorum. Soruları inceleyerek ÖSYM’nin bu konu özelinde senden neler istediğini ve neleri ölçtüğünü daha net şekilde görebililirsin. Çıkmış soruları incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin.

CIKMIS SORULAR

Sanırım Oran Orantı konusu ile ilgili bilmen gereken her şeyi seninle paylaştım. Eksikler varsa belki geliştirmem için fikirlerini yorum yaparak benimle paylaşabilirsin. Eğer sınav senesindeysen Oran Orantı konusunu iyi öğrendiğimden emin olsan iyi edersin çünkü sınavda mutlaka 1 soru ile karşılaşacaksın ve eğer yeterince calistiysan bu senin için kesin 1 net demek olacak. Şimdiden başarılar diliyorum sana. Son olarak beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmiyorsan üzersin, üzülürüm. Yapma bunu ve takip et lütfen.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top